Jak vyrobit domácí víno. Budete překvapení jednoduchostí jeho výroby

Autor: Adam Hlavatý
Foto: Pixabay

Domácí víno vyrobíte opravdu jednoduše. Není k tomu potřeba nijak speciálního vybavení ani žádné speciální ingredience. Pokud si chcete vyrobit levné domácí víno, tak vám v tomto případě nestojí nic v cestě. Vlastní ovocné víno si pak v pohodlí domova velmi vychutnáte.

Domácí víno

Pokud chcete vyrobit domácí víno, tak se stačí podívat do zahrady, jestli tam máte například hrušky, jablka, rybíz, trnky, šípky, jeřabiny nebo osvědčenou klasiku a to hrozny. Vždy je však dobré rozhodnout se pro jeden druh ovoce a nemíchat je.

Základem každého domácího dobrého vína je mít dobré ovoce. Pokud je ovoce sladké, tak budete mít i dobré víno. Snažte se vždy vybírat plody, které nejsou napadené hnilobou nebo plísní. Prostě sbírejte jen takové ovoce, které se nebojíte vzít si na talíř.

Jak vyrobit domácí víno?

Základem domácí výroby vína je udělat z každého plodu mošt. Pokud se vám podaří vylisovat z jakéhokoliv ovoce šťáva, tak ji můžete použít k přípravě domácího ovocného vína.

Vylisovanou šťávu bude třeba následně dosladit. Znamená to tedy, že do 10 litrů vylisované šťávy přidejte minimálně 2 kg cukru.

Připravte si zákvas v podobě vinných kvasinek a mošt s cukrem nalijte do velké ideálně skleněné nádoby. Přidejte požadované množství kvasinek a nechte bez míchání.

Vrch skleněné nádoby je potřeba zavřít zátkou, ve které si provrtáte díru a zastrčíte gumovou hadičku, kterou kolem dokola zatěsníte. Druhou stranu hadičky je pak potřeba strčit do nádoby s vodou.

Kdy je víno hotové?

Každé ovoce a tedy i každé víno kvasí různě dlouhou dobu. Jednoduše se to však dá poznat podle toho, že vám víno přestane do vody bublat. V tomto případě už bude víno hotové.

S nádobou nijak nepohybujte, protože na jejím spodu budou usazeny kvasinky a kal. Proto je dobré nádobu odšpuntovat a vysát pomocí hadičky nebo vinařské pumpičky tak, aby nedošlo ke zvíření kalu.