I vařené maso může být chuťově velmi dobré, pokud ho dokážete správně připravit a vhodně ochutit. Většina lidí si myslí, že vařené maso třeba oproti takovému grilovanému ztrácí svou chuť, ale nemusí tomu tak být. Pokud jej předem dobře připravíte, tak může být skutečně chutné a pro vaše stravování zdravější než maso připravované na oleji či vyloženě smažené. Pojďme se tedy blíže podívat, jak uvařit maso ve vodě a jak jej předem připravit.
Jak připravit maso na vaření
Pokud chcete mít maso opravdu dobré, tak ho musíte předem správně připravit. To znamená, že maso předem naložíte. Maso na vaření se nakládá jiným způsobem, než když chcete maso smažit nebo grilovat. Je potřeba mu dát hlavně čas.
Vařené maso se poté nakládá do vody. Do vody k masu přidáte dostatek soli, česnek a pepř. Jiné koření nemá smysl přidávat, protože by ho voda stejně z masa vyvařila. I sůl se z masa při vaření vyvaří, ne však tak jako jiné koření.
Jak naložit maso
Maso si očistíte a nakrájíte do rozměrů, jak ho chcete připravovat. Pak si ho ponoříte kompletně do vody, kde na 0,5 kg masa přidáte dvě polévkové lžíce soli. Dále přidáte kávovou lžičku pepře a nakonec prolisovaný česnek dle chuti.
Takto naložené maso, které je kompletně ponořené ve vodě, dáte do chladničky, kde ho necháte minimálně dva dny. Tato doba je dostačující pro vepřové i kuřecí maso.
Pokud budete chtít vařit maso hovězí, tak ho bude potřeba naložit na 4 dny.
Jak správně uvařit maso
Maso před vařením z vody vytáhnete a necháte okapat. Potom ho opláchnete a ponoříte do nové vodní lázně, kterou pomalu přivedete k varu. Maso budete vařit tak dlouho, dokud nebude měkké.
Pokud chcete vaření uspíšit, tak můžete maso uvařit v tlakovém hrnci, kde na vepřové a kuřecí maso bude úplně stačit zhruba hodina.
U hovězího masa by potom doba vaření měla být minimálně 90 minut. Doba se však může lišit podle velikosti masa.