Špatně natisknutá bankovka 200 Kč má hodnotu i více než půl milionu korun. Poznáte ji podle ochranného pruhu

Autor: Karel Fantiš
Foto: Pixabay

Někteří lidé mohou narazit na poklad v podobě vzácné mince nebo bankovky, aniž by si to uvědomili. Jeden z příkladů, který vzbuzuje zájem mezi sběrateli, je unikátní dvousetkorunová bankovka z roku 1993. Tato bankovka nese chybu, díky které její hodnota výrazně stoupla. Pokud máte štěstí a vlastníte jednu z těchto vzácných bankovek, může mít cenu i více než půl milionu korun. Jak ji poznat? Stačí se podívat na ochranný stříbrný pruh.

Ochranný pruh odhalí chybu

Bankovka z roku 1993, kterou sběratelé nazývají „zairovka“, se od ostatních dvousetkorunových bankovek odlišuje jedním klíčovým detailem. Na ochranném pruhu, kde je obvykle vyražen nápis „Kč“, najdete text „Republique du Zaire“.

Tato chyba vznikla v důsledku lidského omylu, když byly v té době tištěny peníze nejen pro Českou republiku, ale také pro africký stát Zair. Omylně se na část českých bankovek dostal ochranný pruh určený pro jinou měnu.

Ne všechny dvousetkoruny z této série však nesou tuto chybu, což z nich dělá cenný sběratelský artefakt.

Hodnota roste s časem

Před zhruba sedmi lety byla dle informací serveru iDnes tato vzácná bankovka odborníky ohodnocena na půl milionu korun. Vzhledem k inflaci je dost možné, že současná hodnota by byla ještě výrazně vyšší.

Sběratelé jsou ochotni zaplatit vysoké částky za unikátní kousky, které se v oběhu objevují jen zřídka. S postupem času a rostoucí poptávkou může hodnota těchto bankovek ještě vzrůst. Odhady odborníků naznačují, že současná tržní cena může být ještě vyšší než ta před sedmi lety.

Sběratelé mince a bankovky oceňují nejen kvůli jejich historické hodnotě, ale také kvůli jedinečnosti a raritě.

Další vzácné mince a bankovky v oběhu

Nejen dvousetkorunová bankovka je na trhu žádaná. V oběhu jsou i další vzácné mince a bankovky, které mají díky chybám při výrobě vysokou cenu. Například desetikoruny z roku 1993 s malým „kč“ dosahují na aukcích cen až statisíců korun.

Podobně raritní jsou i některé dvacetikoruny, které byly chybně vyraženy, což z nich činí zajímavý sběratelský cíl. Pokud máte doma staré mince nebo bankovky, stojí za to věnovat jim pozornost a zkontrolovat, zda mezi nimi nenajdete poklad, který by mohl mít mnohem vyšší hodnotu, než si myslíte.

Pokud vás sbírání zajímavých a vzácných mincí či bankovek zaujalo, není nikdy pozdě začít. Sběratelství může být nejen koníčkem, ale i investicí do budoucnosti.