Skladovat kořenovou zeleninu tak, aby dlouho vydržela, jde pouze v ideálních podmínkách. Kořenová zelenina se proto musí uložit do správného prostředí a vhodného obalu. V případě, že budete skladovat kořenovou zeleninu správně, prodloužíte její životnost klidně i na půl roku.
Kde skladovat kořenovou zeleninu?
Nejlepší podmínky pro skladování kořenové zeleniny jsou ve sklepě domu, kde se teplota pohybuje okolo 10 stupňů. Ve sklepech domů skladovali zeleninu od pradávna už naše babičky, které neměly přes ulici supermarket a potřebovaly tak, aby jim kořenová zelenina vydržela čerstvá co nejdéle.
Kořenovou zeleninu je potřeba uskladnit bez listů. Ihned po její sklizni je odstraňte ukroucením nebo pomocí nůžek. Správně by se měla zelenina po sklizení nechat den až dva oschnout na suchém vzdušném místě a teprve potom uložit k dlouhodobému skladování.
V čem skladovat kořenovou zeleninu?
Pro tento druh zeleniny je nejdůležitější její vlhkost. Skladovat kořenovou zeleninu proto musíte tak, aby nedocházelo k jejímu vysychání. Pro skladování tedy vybírejte vždy zdravé nerozpraskané a neporušené plody.
Nejlepší je k uskladnění využít vlhký písek, piliny, perlit, rašelinu nebo hobliny, což jsou již léta našimi babičkami ověření pomocníci při skladování kořenové zeleniny.
Můžete kupříkladu využít igelitový pytel, který naplníte hoblinami nebo pilinami, a dáte do něj kořenovou zeleninu. V takovém obalu a s touto náplní si kořenová zelenina bez problémů udrží dostatečnou vlhkost po celou dobu skladování.
Skladování kořenové zeleniny
Kořenovou zeleninu během skladování často kontrolujte. I při dodržení všech podmínek správného skladování se může stát, že vám některá zelenina začne hnít nebo chytne plíseň. Proto je velice důležitá pravidelná kontrola a okamžitá likvidace této poškozené zeleniny.
Pokud uvidíte plíseň, tak se ji nesnažte jen otřít, vždy tento kus zeleniny opravdu zlikvidujte. Pozor si musíte dávat i na hladové hlodavce, kteří mohou ve sklepě tuto zeleninu okusovat.
Pokud máte tu možnost, tak nikdy nemíchejte zeleninu a ovoce. Do stejného sklepa by neměla patřit zelenina i ovoce, a to hlavně například kombinace jablka a mrkve. Při dozrávání jablek se kupříkladu uvolňuje plyn, který způsobuje hořknutí mrkve.